V 2017 vam želim obilje uspeha! Kje pa sta zdravje in sreča?

Naj bo vaše leto 2017 napolnjeno z obiljem uspeha. Klasična voščila so sicer, da želiš nekomu obilo zdravja in sreče. Če si v poslu, pa ti zaželijo tudi uspeh in nekateri nekoliko hudomušno še denar. Ta višek dobronamernih želja gre skoraj enačiti s povečanim sladkorjem v krvi: deluje navdušujoče, a traja kratek čas.

Prav včeraj mi je priznan direktor pomembnega mednarodnega podjetja dal misliti, da se ta naval sladkorja zgodi izključno ob zaključku leta. Med letom pa na to kar pozabimo. Gre sicer za drugo témo od današnje tedenske strategije, a da človeku misliti.

Nazaj na témo. Kaj se je v mojem voščilu zgodilo, da nikomur nisem zaželel zdravja in sreče? A sem postal tako sebičen? Vsem sem zaželel izključno uspeh. A sem vsem dodal, da sta sreča in zdravje posledica uspeha.

Kaj je uspeh

Kot prvo (tak pač sem), je potrebno razumeti, kaj uspeh sploh je. Uspeh je občutek, da smo dosegli nek zastavljen cilj. Ja, uspeh je izključno občutek. Nekaj, kar bi nekoga navduševalo (1% rast) je za nekoga drugega premalo, za spet nekoga tretjega, pa bo uspeh predstavljala že zajezitev izgube.

Življenje je 10% dejstev in 90% interpretacije dejstev.

Seveda pa ob pojmu uspeha ljudje vse prehitro zaidejo v neke lastne frustracije. Ker večina svoj uspeh meri v denarju, ob želji po uspehu večinoma pomislijo na denar. A uspeh ni povezan izključno z denarjem. Jaz vam nisem zaželel denarja, ker sem mnenja, da je denar izključno posledica doseganja določenih ciljev.

Obstajajo nekateri uspehi, ki so veliko bolj motivirajoči od denarja. Tako bosta partnerja kot uspeh lahko videla povsem neoprijemljive stvari (če se že 10 let trudita dobiti otroka, zanositev videla kot osebni uspeh). Športnik bo kot uspeh videl neke posebne športne dosežke (osebni rekord, norma za svetovno prventstvo, pozornost v medijih,…). Podjetnik bo kot uspeh lahko videl razvoj novega produkta (kolega mi je dejal, da je njegov cilj v 2017 razvoj lastnega produkta). Kulturnik bo kot uspeh videl kak nastop, ki mu v življenju še ni uspel (prvič s filharmoniki, nov studijski album,…).

Denar je izključno posledica doseganja ciljev.

Kako je sreča posledica uspeha

Neuroznanost je že dolgo nazaj odkrila, da ima občutek uspešnega doseganja ciljev enake učinke kot uživanje droge – sprosti dopamin. Dopamin je tako imenovan hormon sreče, kar pomeni, da je uspeh, ki je posledica doseganja ciljev že po defaultu definicija doseganja občutka sreče.

Torej, če želite biti v 2017 srečnejši, se potrdutide zastaviti cilje in jih dosežite. Kar pomeni, da je uspeh ena od poti do sreče. Vam zato moram srečo še posebej želeti? Morda, želim vam uspeh, ker sreča je posledica uspeha.

Kako je zdravje posledica uspeha

Če v letu 2017 ne boste doživeli ciljev, ne samo, da ne boste imeli občutka sreče (dopamin), pač pa boste močno izpostavljeni stresu. Pomanjkanje občutka vrednosti kot posledica nedoseganja uspeha, v telo počasi in konstantno sprošča kortizol. To je hormon, ki na telo deluje zelo negativno. Klinično dokazano dolgotrajno povišana stopnja kortizola vodi v različna psihofizična obolenja.

Torej, če si želite zdravja v 2017, je ena od poti, da se izogibate kortizolu. V telesu pa ga boste imeli mnogo manj, če boste v življenju vsaj občasno upsešni. Vam zato moram zdravje še posebej zaželeti? Morda, a vam predvsem želim obilje uspeha, saj vam bo obilje uspeha preprečilo bolezni povezane s stresom.

Moja želja vam

Naj bo vaše leto 2017 napolnjeno z uspehom in vsemi pozitivnimi posledicami uspeha! Torej vam želim obilje dopamina in minimalne sledi kortizola.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.