Nasvet iz zakulisja nastanka knjige – Zavlačevanje

Nasvet iz ozadja knjige

Knjiga Zbudi Prodajalca v Sebi je nastajala 1 leto, četudi je njena vsebina bila v veliki večini spisana v 3. mesecih. Je bilo zavlačevanje razlog ali korist ob tem?

Ob tem, da nekaj časa resda vzame lektoriranje in oblikovanje, je večino časa vzela moje nezadovoljstvo z določenimi deli vsebine. Premetavanje tekstov, oblikovanje bolj zanimivih stavkov, dodajanje in odvzemanje odstavkov, kopiranje odstavkov med poglavji,… vse to do dne, ko mi je eden od mentorjev dejal: “Kaj še čakaš? Čez 2 meseca ne bo nič boljša kot je danes. Ne zavlačuj ampak zaključi.”

Pri zavlačevanju sem tak mojster, da vas lahko veliko naučim o tem. Če sem kaj v življenju res obvladal, je to bilo zavlačevanje. Hudiča, saj sem se že rodil 3 tedne prepozno. To je to, mojstrovina. Celo otroštvo zavlačeval do zadnjih groženj, celo šolanje se učil na zadnji dan… leta sem izpopolnjeval to veščino in obvladam jo do perfekcije. Če bom tako nadaljeval, še umrl ne bom kaj hitro, ker bom še to zavlekel, kolk se bo dalo.

In potem se najde nekdo, ki mi reče, da naj že enkrat neham zavlačevati. Jaz, ultimativni zavlačevalec, da bom nehal nekaj, v čemer sem svetovni prvak v tem?

Ampak je imel prav. Seveda je vsak produkt enkrat potrebno dat na trg, če si ga oblikoval v ta namen. Samo se ne da. Imaš sicer možnost, da to naredijo drugi namesto tebe, a jaz sem bil pri tem sam. Edino, na kar sem se lahko zanašal, je na pomoč mentorjev. Oni so ocenili, da je produkt dovolj dober (čeprav bi jaz verjetno še danes iskal bolj primerno besedišče in odstavke). In samo hvala jim, da so me premaknili.

Nasvet za zavlačevanje:

Zavlačevanje je morda res smrt za produktivnost, lahko pa je vir ustvarjalnosti. Davno pred sodobno obsedenostjo z učinkovitostjo, ki sta jo sprožili industrijska revolucija in protestantska delovna etika, so se dobro zavedali koristi zavlačevanja. V starem Egiptu so poznali dva različna glagola za pojem zavlačevanja. Eden je pomenil lenobnost, drugi pa čakanje na pravi trenutek.” (A. Grant – Izvirnost)

Morda je večina mojega zavlačevanja lenobnost, morda pa čakanje na pravi trenutek. Verjetno odgovor na to poda le čas, ki pokaže ali ste ujeli pravi trenutek ali ne.

Kakorkoli gledate na zavlačevanje, je torej lahko tudi koristno. Tudi v poslu je kdaj potrebno počakati na pravi trenutek. Amazon je uspešno podjetje po več karakteristikah. Ampak, a bi lahko obstajalo, če prej ne bi poznali osebnih računalnikov, interneta,…?

Zato moj nasvet ni, da se povsem izognite zavlačevanju kot virusu SARS-CoV-2, pač pa ga z občutkom sprejmite. Ni vse v hitenju in brezglavem tekanju skozi življenje za zmeraj nečim novim in boljšim. Včasih si je potrebno vzet čas za razmislek. Najbolje odločitve so tiste, ki so bile usklajene z najboljšim časom. Zato ob razmisleku pri odločitvah upoštevajte tudi časovno komponento v danem okolju.

In da neham zavlačevati s tem zapisom… evo ena kratka zanimivost iz ozadja nastajanja knjige. Druge še sledijo…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.